Föreställningar och konserter 2023

1up RELOADED
Arkeolog 8
10-15 år

Verkligt. Overkligt. Det är ju helt overkligt. Hur många liv har du? Har du mött bossen? PAUS.
Med andan i halsen och rusande hjärtan deltar vi i ett verkligt, overkligt TV-spel. 1up är en analogi för de poängsystem, nivåer och hinder vi passerar i livet. Ett maskineri av individualism och tillväxt i ett kontrollsamhälle som skenar iväg på en egen bana. Måste alla vara med i leken på liv eller död? Och vem är egentligen bossen?

1up är en av Arkeolog 8:s succéföreställningar med fler än 300 spelade föreställningar runt om i Sverige och internationellt. 2023 sker nypremiär med 1up RELOADED, då föreställningen omarbetats till ett utökat och maximerat format.

Länk till filmtrailer

Apparat
Kapsel
5-12 år

Apparat öppnar nya världar för unga människor och familjer genom extraordinära trick, färdigheter och idéer som är engagerande och upplysande. Föreställningen består av många olika äventyrliga scenkonster som tilltalar familjepubliken och inspirerar till nya idéer och sätt att tänka om världen omkring oss.

Erik och Jay väcker liv i fantasiinspirerade föremål genom jonglering, dockteater och fysik. Det som alla bilder har gemensamt är en speciell magi som får publiken att sitta upp och säga ”Jag har aldrig sett något liknande förut!”

Länk till filmtrailer

Att flyga
Institutet för Förståsigpåare
3-10 år

Att flyga förklarar hur ett flygplan kan flyga. Föreställningen ska väcka barns nyfikenhet, deras lust att undersöka världen och skapa intresse för naturvetenskap.

På ett lekfullt sätt och med cirkusnummer som hjälpmedel får publiken en lättsam förklaring på hur det är möjligt att något som är tyngre än luft ändå kan flyga. Tyngdkraft visualiseras med jongleringsbollar. Rasmus visar med såpbubblor hur luft rör sig. Och hur något kan lyftas av luft illustrerar han med hjälp av pingisbollar.

Länk till filmtrailer.

Boll? Boll. Boll!
Mittiprickteatern
2-6 år

Mittiprickteaterns nya förskoleproduktion handlar om lusten att uttrycka sig. Föreställningen är en visuell och musikalisk smällkaramell som med sång, rörelse och musik lotsar barnen genom en sagolik värld fylld av böljande hav och glupska (men snälla) monster, drömska horisonter och en oändlig massa bollar i alla storlekar och färger.

Boll? Boll. Boll! vill stärka sin unga publik i sin lust att uttrycka sig själva och kan kombineras med workshop.

Länk till filmtrailer.

Cirkus Safari
Kaj Lindh produktion
6-12 år

Cirkus Safari är en föreställning som spelas utomhus i vandringsformat med akrobatik och andra cirkuskonster. Cirkusvandringen kan ske var som helst där det finns träd med rejäla
grenar, t ex. i en park eller på en vandringsled. Barnen får också vara delaktiga i föreställningen genom att vara med och leta stjärnstoff, och ta sig förbi en del hinder på vägen. Kan kombineras med workshop.

Länk till filmtrailer.

Den gyllene påsen
Crusellkvintetten/Östgötamusiken
3-5 år

Crusellkvintetten berättar en musiksaga om en kung som bor i en liten, trevlig stad där han en dag vill ställa till med en stor fest! Men det börjar försvinna saker för viktiga personer i staden, som till exempel polisen, bagaren och busschauffören, så nu kanske det inte blir någon fest. Var har alla sakerna tagit vägen? Vem kan ha tagit dem? Och vad finns det i den gyllene
påsen? Med rim och ramsor bjuds ni på en saga med många kända sånger i, som både barn och vuxna känner igen.

Didi & Gogo väntar på bussen
Dockteatern Tittut
2-6 år

Didi och Gogo är vänner. De sitter på en bänk och väntar på bussen. Men bussen kommer inte. Det händer saker under tiden. En hund kommer gående. Det börjar regna. De blir ovänner. De blir vänner igen. Ett träd slår ut. Bänken blir en dansscen. Leken gör väntan till ett äventyr. Kommer bussen i morgon?
Anna Höglund bjuder i sin fria tolkning av Beckets I väntan på Godot för barn – och övriga som har barnasinnet intakt – på absurd humor. Kanske är det så att själva väntan är meningen med livet?

Länk till filmtrailer.

Där barn sover
Teater Pero
9-18 år

En fotografisk berättarföreställning om livets lotteri
Hur ser det ut där barn sover? Svaret är att det ser väldigt, väldigt olika ut. I den här föreställningen utmanar vi publikens eventuella idéer om en homogen värld.

Vi tar avstamp i James Mollisons fantastiska fotobok Where Children sleep där fotografen har träffat barn över hela världen och bett dem berätta om sin plats. De berättar personligt och kortfattat. Bilderna och berättelserna skiljer sig enormt, från det överfyllda barnrummet i Tokyo där en fyraårig flicka bor bland sina 30 klänningar, 30 par skor och ett stort antal peruker, till Masaipojken som sover på savannen. Under bar himmel.

Länk till filmtrailer

Familia
Stråf
4-8 år

En svängig, mustig och smått fundersam musikföreställning för barn och familj. Om att längta, sakna, känna sig ensam eller känna sig som en regndroppe i ett stort härligt hav. Om att vilja vara tillsammans och landa i ett evigt fredagsmys. I föreställningen undrar vi om familjen är långt borta eller nära? Kan störst vara minst? Hur många familjer kan man ha? Får djuren vara med? Planeterna? Stjärnorna?

Musiken i föreställningen är nyskriven av Stråf, Lena Willemark och Ahmad
Al-Khatib.

Länk till filmtrailer.

Flickan med de röda dansskorna
Teater Leo
4-9 år

En musikalisk saga på rim om en liten fattig flicka som upptäcker dansen. En föreställning om glädjen i att få uttrycka sig och få vara den man vill. Det är också en föreställning om att allt inte är givet och att en liten enkel gest kan leda till något större och bättre. En helt nyskriven saga med dans, musik och härligt berättande på rim.

Folk – dans och turer om figurer
Dansbandet
6-9 år

Folk – dans och turer om figurer är en fartfylld och interaktiv dansföreställning baserad på barnboken Folk – främlingar och vänner nån du kanske känner av Emma och Lisen Adbåge och musikalbumet Folk – dikt och toner om personer av Britta Persson.

Människa och kundvagn möts i en ömsint tryckare, hejarklacken skanderar innehållet i en upphittad inköpslista, en trehövdad kroppsmaskin bygger en kärleksförklaring till mage, röv och händer.

Välkomna att ta del av dramatisk vardagspoesi, en hyllning till det stora och
det lilla i livet och en filosofistund mellan publik och dansare.

Länk till filmtrailer

I fablernas värld
Folke Dansteater
6-9 år

Välkommen in i fablernas värld där djur av olika sorter lever sida vid sida, alla med sina egenheter och beskaffenheter. Möt det malliga lejonet, den listiga räven och den lilla nervösa syrsan när de försöker hitta sin plats i samhället. De resonerar och argumenterar, luras och bråkar om viktiga och oviktiga saker – om vem som är allra störst, hur landet ska styras och inte minst vem som ska få den eftertraktade franska delikatessosten!

En musikalisk och dansant barockföreställning med inspiration från 1600-talsförfattaren Jean de la Fontaines fabelsamling. Om makt, demokrati och att göra sin röst hörd trots att man är liten.

Jag väljer
M Art Lab
6-9 år

Jag väljer är en interaktiv jazzdansföreställning om den komplexa och identitetsskapande aktiviteten att välja, något vi alla gör varje dag. Hur känns det att välja? Vad säger valet om mig? När får vi träna på att lyssna inåt och känna efter vad vi vill… Eller få tid att undersöka och prova sig fram? Och varför kan det vara så otroligt svårt att välja mellan prickiga och randiga strumpor?
Föreställningen har skapats i samarbete med barn i förskoleklass och
lågstadium.

Länk till filmtrailer

Kontraslöjd
Arenaslöjd
5-12 år

Föreställningen Kontraslöjd är ett levande allkonstverk där cirkus, slöjd och musik väcker förundran och nyfikenhet över möjligheterna med trä och träd. Vi plockar fram slöjdens ljud i kombination med musiken och kroppens kreativa arbete tillsammans med trädens och träets egenskaper. I Kontraslöjd förmedlas känslan av skogen och materialet trä på ett sagolikt och poetiskt vis. Föreställningen är en familje- och skolföreställning som passar alla från fem år.

Länk till filmtrailer

Live Jazz
Östgötabandet/Östgötamusiken
11-15 år

Energi, glädje, sorg och smärta. I jazz spelar känslorna huvudrollen. I en livekonsert på plats i er skola spelar Östgötabandet musik med livgivande rytm och ögonblickens inspiration i fokus. Välkomna på konsert med musik skriven av några av jazzens stora profiler. Östgötabandet intar skolan för en dag och fyller den med livemusik.

Minas resa
Teater Laikos
6-12 år

I föreställningen Minas resa möter vi en flicka som på grund av krig i hemlandet tvingas att fly. Ur ett barns perspektiv får vi uppleva Minas resa till ett nytt land. Hennes resa går såväl över hav och land som genom glädje, sorg, lek, saknad och mod.
Publiken får följa med på en egen resa fylld av upplevelser och känslor där de kan möta, förstå och känna empati både för sig själv och för andra. Berättelsen gestaltas genom teater, dans och levande musik.

Minnet
Out of the box
10-18 år

Minnet är en föreställning, som namnet beskriver, handlar om minnet. Peter Åberg, jonglör och magiker, visar under dessa 50 minuter med hjälp av olika trick och nummer vad minnet kan vara kapabelt till om man använder rätt typ av teknik. I Minnet får man se prov på både hur memorering går till samt prova lite själv under föreställningens gång. Peter Åberg förklarar under föreställningen hur man kan använda sitt minne och olika minnestekniker för att minnas snabbare, enklare och mer information på ett roligare sätt.

Länk till filmtrailer.

OUT
Half In company/Riksteatern
10-12 år

Ett överraskande cirkusuniversum med humor, hinkar och nervpirrande partrapets.
OUT är en vacker och lekfull föreställning som utforskar och bjuder in publiken att upptäcka hinkars oändliga möjligheter, både på marken och i luften. De två cirkusartisterna finner nya sätt att kommunicera, hjälpa varandra och drömma tillsammans. Det blir en överraskande föreställning, lugn och poetisk – med galna och fartfyllda ögonblick.

Half In company är ett svenskt cirkuskompani som våren 2023 gjorde ett
residens i Agora, Linköping.

Länk till filmtrailer

Röd Katt
(Obs: Spelas i bussen vid Stora teatern)
ung scen/öst
13-15 år

När ingen förstår och alla är idioter så får man sticka. Poppy och Lovis i punkbandet Röd Katt har gett upp. På världen. En övergiven buss blir deras nya hem, i väntan på att världen ska förstå vad den missar när den dissar dem.

Utanför pågår ”nördarnas marsch” som stör tryggheten och mitt i ockupationens vardag dyker skolans snyggaste kille Bernhard upp. Nu är de plötsligt tre och lojaliteter och vänskaper sätts på prov. Röd Katt är en föreställning om att stå ensamma mot världen, men alltid tillsammans.

Tavlan
Blauba Danskollektiv
10-13 år

En klocka tickar. Kubismens kraftfulla kroppar karvar kantiga kanon. Välkommen in i Tavlan och till en suggestiv värld där moln serveras på silverfat, skulpturer kommer till liv och ditt svar på en fråga blir till en sång. Tavlan är en interaktiv dans- och musikföreställning för skolan och för konsthallar. Föreställningen djupdyker i frågeställningen om vad och hur
konst är.

Länk till filmtrailer

TEAMS
Teater Sörmland
12-15 år

Höst 2020. Covid-19. Digital undervisning på Teams. 15-åriga Ella går på högstadiet under en period när man inte får vistas i skolan. Hennes mamma har dött och hennes pappa jobbar som akutsjuksköterska på IVA – mitt under den brinnande pandemin. Ella blir mer och mer desorienterad i Teamsrummet och tampas med sin växande ensamhet, samtidigt som hon
vägrar släppa någon annan in på livet. Med sitt rum och Charlotte Brontës roman Jane Eyre som enda fasta punkt blir hennes verklighet ett virrvarr av Janes historia, sociala medier och sina egna instängda tankar. TEAMS handlar om ensamhet, om skolan och pandemin.

Länk till filmtrailer

Ut i det blå
Teater Pelikanen
2-6 år

Vitsippan, Lilla Blå och Videungen – bor i en skogsbacke tillsammans med Blomman, Bladen och Myrorna. Dom pysslar om alla Bladen och den lilla Grod-bebisen. På natten när alla sover kommer Månen och Grodorna och sjunger för Blomman. Månen och Blomman verkar kära…
Visste du att alla i naturen samarbetar? Blåvingens larver bor hos myrorna i myrstacken på vintern och vitsippans och videungens blommor är livsviktiga för bina när dom vaknar tidigt på våren. Ut i det blå är en pjäs om biologisk mångfald som med olika sceniska uttryck vill inspirera dig till att bli en minifältbiolog och ge dig ut i naturen och titta på växter, fjärilar och små kryp.

Länk till filmtrailer

Vem är vuxen?
Cirkus Vilding
5-10 år

Vem är vuxen är cirkusföreställningen som utforskar gråzonen mellan att vara barn till att bli vuxen. Genom livet fyller vi våra ”ryggsäckar” med erfarenheter som formar oss. Livet ser så olika ut, dom som vi trodde skulle vara vår säkra punkt i livet kan visa sig vara dom som vi själva behöver lyfta upp.