Föreställningar och konserter 2022

Atmospherics
Teater Kef
6-12 år

Atmospherics är en synestetisk föreställning, en uppslukande ljudupplevelse med två musiker, spoken word, dynamiska bilder, arkitektoniska övergångar, samt interaktiva och medskapande element för publiken. Under föreställningens gång engageras publiken mer och mer i stycket genom att bidra med olika ljud. Som finalnummer befinner publiken sig på scenen med artisterna och tillsammans skapar och framför ett musikaliskt stycke.
Exempel på musikaliska begrepp som utforskas är t ex ”ickemusikaliska” ljud som klapp och hjärtslag, ljudmanipulation av liveelektroniken och looping.

Att skriva för unga
Ung scen/öst
Alla åldrar

Möt de aktuella dramatikerna Emma Adbåge och Laura Wihlborg.
För ung scen/öst startar alltid arbetet med att skapa scenkonst för målgrup-
pen barn och unga i texterna och vilka som skriver dem. Genom att satsa på nyskriven dramatik med ett särskilt fokus på att lyfta fram nya röster och berättelser, kommer föreställningarna nära målgruppen barn och unga.
Möt dramatikerna Emma Adbåge och Laura Wihlborg i ett samtal om möjligheterna och utmaningarna i att skriva dramatik för den unga publiken. Samtalet leds av Sofia von Schmalensee, dramatiker och dramaturg på ung scen/öst. Emma Adbåge och Laura Wihlborg är aktuella med föreställningarna Puppan och Förvandlingar som har premiär på ung scen/öst hösten 2022.

Bludderblad
Ingrid Olterman
3-7 år

Bludderblad är en dans- och musikföreställning för de yngre barnen som med avstamp från objekt hämtade i skogen funderar över hur vi ser på det som vi har runt omkring oss. En underfundig text av barnboksförfattare Eva Lindström sätter fart på fantasin.
I föreställningen möter barnen en mängd pinnar, bludderblad. Vilka är de och vart är de på väg? Slagverkaren Magdalena skapar musik med stenar som hon spelar på i samklang med akustiska instrument. Dansaren Oskar håller reda på alla bludderblad och lotsar barnen in i dansens värld. I Bludderblad ges fantasin stor plats och föreställningen lockar till kreativitet.

Länk till filmtrailer

Bä Bä Krokodil
Miniopera
1-4 år

En underbar historia om vänskapen mellan en krokodil och ett lamm och hur musiken för samman alla. En föreställning för alla som gillar att sjunga! Här är alla inbjudna att sjunga med för att hjälpa den operaälskande krokodilen Klara och hennes vän Lasse Lamm att hitta rätt sång. För visst känner alla till den kända barnvisan ”Bä bä krokodil…” eller hur
var det nu? Mycket skratt och bus och ännu mera sång för de allra yngsta!

Carpa
Danskollektivet Ronny
12-18 år

Om du bara hade en enda dag att leva – vad skulle du göra då?
En poetisk dansföreställning om att ta vara på tiden. Med röster från nu, då
och längesen om vad som egentligen spelar någon roll här i livet…
En dansföreställning där publiken får uppleva magin av filosofins och scenkonstens värld. Möta dansarna i ett spännande scenrum där scenografi, ljus, ljud, rörelse samt text möts i filosofins tecken och bildar en helhet.

Den långa, långa resan
Teater Laikos
5-12 år

Den långa, långa resan utgår ifrån Rose Lagercrantz bok med samma namn. Boken är illustrerad av Ilon Wikland och handlar om hur hon som barn tvingas fly kriget i Estland. Ur ett barns perspektiv får vi uppleva Ilons resa genom otrygghet och trygghet, glädje och sorg, rädsla och mod, ensamhet och gemenskap, liv och död.
Berättelsen gestaltas genom teater, dans och levande, nyskriven musik.

En oväntad historia
Kaoskultur
4-9 år

En oväntad historia är en föreställning som utlovar precis vad den heter. Något oväntat! Inte ens skådespelarna vet hur historien slutar. Eller ens börjar för den delen…
En oväntad historia handlar om en gammal häxa, eller var hon kanske ung? Hon bodde i alla fall i en grotta! Eller i en sko. Eller bakom ett hörn. Hur som helst så tyckte hon om att åka skidor! Eller fånga skator. Eller hoppa på ett ben så högt hon kunde medan hon joddlade alla låtar från Melodifestivalen! Allt detta och mycket mer vet nämligen ingen i förväg utan det är vad publiken får bestämma i samma stund som historien berättas!
En föreställning grundad i improvisation med Arvid och Thomas på scen!

Finns i sjön
Jololand
3-9 år

När Lollo och Jojje provar fiskelyckan får de upp allt utom just fisk! En glasflaska, en blöja och en aluminiumburk dyker upp i håven och ger publiken roliga skratt men också en inbjudan att följa med på ett häftigt äventyr. Havets skräck; Kapten Sopa som slänger allt överbord kommer på besök och hur ska Lollo Livboja rädda livet från hans älskade papegoja utan att själv riskera att hamna i sjön? Som tur är finns publiken på plats och hjälper till i mångt och mycket.
Finns i sjön är en fartfylld barnmusikal som också tar upp vikten av att sopsortera och att inte skräpa ner i vår natur. Louice Ottosson och Johan Östberg står bakom karaktärerna och har komponerat all musik.

Länk till filmtrailer

Five Frogs – grodor på väg
Crusellkvintetten/Östgötamusiken
6-9 år

Nu möter Östgötamusiken grodornas värld, och just du är inbjuden att vara med. Vi spelar tonsättaren Jenny Brandons stycke Five Frogs, inspirerad av en japansk haikudikt. Crusellkvintetten är våra grodguider som med musikens hjälp låter oss följa grodans år från ägg och yngel till färdig fullvuxen groda.
Vad äter en groda, hur bygger vi en groddamm eller ett grodhotell, vilken betydelse har grodorna för vår miljö? Och hur kan en damm vara ett eget litet ekosystem? Här får vi också ta del av grodornas läten och lek och inspireras att skriva en egen grodlåt eller en groddikt. Allt sker i en deltagarbaserad konsert där lekfull och dramatisk musik ger oss en inblick i grodornas värld.

Flickan med de röda dansskorna
Teater Leo
4-9 år

En musikalisk saga på rim om en liten fattig flicka som upptäcker dansen.
Efter att ha slarvat bort familjens sista pengar på marknaden så sitter lilla
flickan Sara alldeles ensam. Då kommer den mystiske Manfred och av
honom får hon sedan ett par speciella röda skor som sedan skall förändra
hennes liv.
En föreställning om glädjen i att få uttrycka sig och få vara den man vill. Det
är också en föreställning om att allt inte är givet och att en liten enkel gest
kan leda till något större och bättre. En helt nyskriven saga som är full med
dans, musik och härligt berättande på rim.

Fångad i ett nätverk
Unga Roma
13-15 år

Det handlar om Moa som lagt ut gulliga bilder på sig själv på nätet vilket leder till att hon trasslas in så pass att den virtuella världen blir mer hotfull än den reella verkligheten. Och det handlar om Benjamin som mest lägger ut bilder för skojs skull…
Fångad i ett nätverk är en klassrumsföreställning om ungas utsatthet på nätet som vill bygga trygghet och förtroende mellan skådespelare och publik. Den belyser unga flickors, men även pojkars, utsatthet i att ständigt synas och passa in i mediala bilder och vad det gör med deras självbild, integritet och välbefinnande.

Länk till filmtrailer

Gropen
Cirkus Tigerbrand
4-9 år

Gropen är en livsbejakande berättelse om barns kreativitet och kraft genom sin lek, och hur barn övervinner motgångar. Pjäsen bygger på Emma Adbåges Augustprisade bilderbok.
Gropen är en plats vid sidan av, där det kan uppstå nya saker, växa nya växter som trivs just där, och visar det sig, nya lekar. Hur länge som helst, hur roliga lekar som helst. Berättelsen belyser sprängkraften i barns kreativitet och vikten av kommunikation mellan barn och vuxna.
En livsbejakande berättelse om barnens rätt till sin lek och fantasi.

Länk till filmtrailer

Hej Hilma
Teater Pelikanen
4-9 år

En cirkus- och teaterföreställning om konstnären Hilma af Klint. Hilma vill undersöka hur det är att måla det som är osynligt. Hon vill göra kartor över det vi inte kan se. Hon funderar över många saker… Var fanns hon innan hon blev till? Var hon ett ägg i universum? Var finns hennes syster Hermina?

Länk till filmtrailer

Hjälp, vi vill hem!
Johker Scenkonst
4-12 år

Hjälp, vi vill hem! handlar om Sten och Sandra som har strandat på en öde ö.
Trots att de till en början har svårt att nå fram till varandra så lyckas de lära sig att samarbeta i ett gemensamt försök att ta sig bort från ön. Sandra har varit på ön så länge hon kan minnas och har till slut gjort den till sitt hem. Plötsligt en dag hamnar Sten av misstag på ön och börjar
desperat att leta efter ett sätt att ta sig hem. Sandra tar glatt chansen att umgås med en annan människa igen medan Sten försöker förstå varför hon inte vill följa med honom bort från ön. Deras olika personligheter leder till konflikt. Med glimten i ögat behandlas ämnen som mänskliga relationer, kommunikation och samarbete – ämnen som i dagens digitaliserade samhälle paradoxalt nog är både enklare och mer komplicerade än någonsin tidigare. För att leva tillsammans med andra människor behöver barn tidigt lära sig förstå, hantera och bemöta sitt eget och andras känsloliv.

Länk till filmtrailer

Känner du musiken?
Östgötabandet/Östgötamusiken
3-5 år

Tillsammans med musikerna i Östgötabandet utforskar vi musiken och vad den gör med oss. Vi lyssnar på musiken och känner pulsen. Hur känns musiken? Kan man bli glad, lugn eller ledsen av musik? Kanske till och med dansnödig? Hur låter en trumpet, en saxofon eller en trombon? Ljudet av ett instrument gör något med oss. Tillsammans med musikerna får vi med
sång, dans, klapp och alla deras olika instrument uppleva musiken.

LUST
Pantomimteatern
12-18 år

Det är sommarlov! Tre tonåringar möts för första gången. Ett triangeldrama fyllt av invecklade känslor och lust som ilar och drar. Hjärnan är upptagen av tankar på den egna kroppen och på andras kroppar. Kan jag gilla både tjejer och killar? Hur ska jag kunna veta vad den andra
vill? Tänk om jag blir avvisad? En pjäs om identitet, lust och normer. Om rätten att bestämma över sin egen kropp och att själv välja om eller när en vill dela den med någon annan. Med denna föreställning välkomnar och hyllar vi det krångliga, pinsamma och alldeles underbara med att vara människa!

Länk till filmtrailer

Mamma Mu bygger en koja
Teater Pero
4-9 år

Ett musikaliskt och mimiskt fyrverkeri i dansbandstappning Mamma Mu vill mycket mer än vad kor brukar vilja och hon låter sig inte begränsas av någon, inte ens en kraxande kråka. Med humor och uppfinningsrikedom visar Mamma Mu var skåpet ska stå och att allt är möjligt bara man tror på sig själv!
Vi på Teater Pero känner oss besjälade med denna lantbruksrebell till ko som ständigt hittar inspiration i barnen och deras lekar. Mamma Mu är en sann förebild! Denna klassiker av Jujja Wieslander och Sven Nordqvist utmanar oss i våra favoritkompetenser; musik och rörelse.

Länk till filmtrailer

Pinsamt
Big Wind
8-12 år

Vem är det egentligen mest pinsamt för, den som råkar öppna toadörren eller den som sitter på toan? Och vem ska ta ansvar för världens pinsammaste pappa? Varför är saker så pinsamma och går det någonsin över? Var i kroppen sitter det pinsamma och hur ser pinsamheten ut om jag dansar den?
Pinsamt är en nyskriven dans- och musikföreställning för unga. Medverkar gör två dansare och en musiker. Tillsammans med publiken musicerar, diskuterar och dansfilosoferar vi oss fram till pinsamhetens kärna. Pinsamhetschock kan förekomma, men också gapskratt. Låt oss mötas i våra pinsamheter!

Länk till filmtrailer

Radio Trattofon
Cirkus Trattofon
6-12 år

Cirkus Trattofon rattar in en halsbrytande humorföreställning på sin tecknade radio. Men radion själv är inte med på noterna.
Ett enkelt shownummer urartar i tekniskt haveri, kanal efter kanal ställs in med oväntade vändningar. I jakt på den rätta låten får de två figurerna snubbla sig fram i en värld av dans, ljudeffekter och tecknad rekvisita. Efter föreställningen får barnen vara med och dansa.

Länk till filmtrailer

Rödluvan och Vargen
Svartå Soffteater
4-9 år

Rödluvan och Vargen ges här som en vandrande musikteaterföreställning genom skogsmiljö, där träd stenar och stubbar fungerar som kuliss. Det blir en kombination av kultur och utomhusaktivitet, en hälsokick för både kropp och knopp.
En spännande, mystisk och musikalisk föreställning på en alternativ spelplats där alla sinnen stimuleras.

Sagan om den lilla farbrorn
Folke Dansteater
5-9 år

Vintern är isande kall. Den lilla farbrorn känner sig ensammast i världen. Åh vad gärna han skulle vilja ha en vän! En dag dyker den färgstarka hunden upp i hans liv. Blommorna slår ut och allt känns underbart bra! Men glädjen är kortlivad. En flicka dyker upp och vill också vara med och leka. Hur ska alla tre kunna samsas utan att någon känner sig utanför?
En dans- och musikföreställning baserad på Barbro Lindgrens välkända barnbok. Om ensamhet, självförtroende och att kunna leka med mer än en person i taget.

Länk till filmtrailer

Springer Skarp Stav
Azadi Scenkonst
6-9 år

Springer Skarp Stav är ett interaktivt dans-, cirkus, och musikkoncept om grammatik. Konceptet består av tre steg som kan genomföras under längre tid (tre tillfällen) som ett skolprojekt/ Skapande Skolaprojekt eller i en kortare process (ca 60 minuter) under en barnkulturfestival eller på ett bibliotek eller liknande. Steg 1: Vi dansar och ”cirkusar” grammatik med barnen, Steg 2: Barnen skapar grammatiska score åt oss utifrån en viss mall. Steg 3: Vi uppträder för barnen utifrån de scores de har skapat.
Konceptet är byggt som en lekfull lärprocess där barnen får undersöka och bearbeta ämnet grammatik med hjälp av sin egen kropp och genom att analysera, fantisera och fascineras av språkets möjligheter. De får sedan se grammatiken visualiseras i en konstnärlig produkt som de själva har varit medskapande i.

Länk till filmtrailer

Svenska Ryttareliten har fått fölungar
Teater Fenix
3-9 år

Svenska ryttareliten har fått fölungar – clownmingel till häst. Nu med ett stall av 30 fölungar – käpphästar som barnen i publiken får använda efter dressyruppvisningen och rida tillsammans med Svenska Ryttareliten.
De två ryttarna minglar runt bland människorna i publiken, hittar sin plats och gör sig redo för riduppvisning. Med höga ambitioner och till vacker musik framför de sin pardressyr på finryktade hästar. En happening med pantomimhästar för gatan, skol-/förskolegården eller scenen. Kan uppföras både inomhus och utomhus. Det finns också 30 käpphästar/fölungar som publiken får använda och rida tillsammans med Svenska Ryttareliten efter föreställningen. Alla fölungarna är handsydda, olika och unika.

Länk till filmtrailer

Tankesmedjan U.R.K.
4:e Teatern
10-12 år

I en mörk och undanskymd del av verkligheten arbetar Tankesmedjan U.R.K. – undergång, ruin, katastrof – med att förpesta världen. Här arbetar Hin Håleqvist – en hundratrettiosexårig professor i tankeimplantering. Han är hjärnan bakom allt från världskrig, galna ko-sjukan och global uppvärmning till Titanic-katastrofen, allmän skolplikt och att godis bara får ätas på lördagar. Men när Professorn misslyckas med att uppfylla sin ondskekvot för
året är katastrofen ett faktum. Något måste göras och det är nu!
Plötsligt dyker en nyanställd upp. En konkurrent! En ung, begåvad människa med en enorm ondskepotential. Utan minsta respekt för professorn eller U.R.K. börjar hon ifrågasätta precis allt. Kränkt och motvillig tvingas professorn in i en kamp om vem som ska bära titeln Ondast i Världen. Han måste nu bevisa sin överlägsna uselhet för att få behålla sitt jobb. Men är hans
ondaste ondskefullt nog?
Tankesmedjan U.R.K. är en grotesk, rolig, banal och filosofisk föreställning om
ondska och manipulation som riktar sig till barn i mellanstadieåldern. 4:e teatern undersöker
urbilden av den onda magikern, den förenklade idén om ont och gott, och processen att hölja
en ondsint intention i snygg förpackning.

Länk till filmtrailer

Uppe på vinden
Cirkusknuten
4-11 år

Uppe på vinden kan allt hända. Där står resväskor, gamla leksaker och böcker.
Det hänger kläder och lianer från taket. Bäst av allt är att där får de tre syskonen härja fritt.
Lekarna avlöser varandra i ett rasande tempo och en gammal krycka förvandlas till ett svärd och sedan snabbt till en mast. Plötsligt vill inte Kim vara med längre. Leken delas upp i flera olika historier, alla är inne i sin egen version. Sakta men säkert hittar de tillbaka till varandra igen. Lekarna flätas samman.
Som ett rinnande vatten tar sig syskonen fram på vinden via olika karaktärer, luftakrobatik, objektmanipulation, dans och parakrobatik. De bygger kojor och ballongdjur och skapar sitt eget fort långt bort från de vuxnas tråkiga vardag.

Länk till filmtrailer

Vår version av Tarzan & Jane
Teater Imba
3-7 år

En historia som utspelar sig i ett outforskat paradis där djungelns lag råder.
Där de starkaste och modigaste överlever… Men om man inte är så modig då?
Vår version av Tarzan & Jane är en berättelse om att känna sig ensam och rädd och om kampen att övervinna sin rädsla. För egentligen är väl alla rädda för något även om man gömmer det bakom tuffhet eller kanske ett gevär.
En vacker historia om att vara stolt över den man är, om vänskap och om att man faktiskt får vara rädd samt såklart om Tarzan och Jane, kriminella silkesapor, en skjutglad Clayton, sengångaren Stefan med sitt eget tempo och självklart en rejäl dos humor.

Länk till filmtrailer

Återvinningscentralen
Teater Martin Mutter
10-12 år

Återvinningscentralen är en musikalisk komedi om sopsortering, klimatångest, civilkurage och omtanke som utspelar sig på just en återvinningscentral.
Vi får träffa Ulrika och hennes kollegor Erika och Ulrik som arbetar där och varje dag möter olika typer av slängare och deras släng. Vissa besökare är arga, andra är rädda. Några tycker sopsortering är totalt meningslöst! Ibland händer det till och med att det slängs så farliga föremål att nationella bombgruppen måste kallas in.
Ulrika brinner för miljön, men det är slitsamt att få andra att slänga rätt och att bry sig. Hur ska Ulrika orka behålla hoppet om en hållbar framtid när hon stöter på så mycket okunnighet, axelryckningar och miljöförstöring? Följ Ulrika i hennes kamp och strävan om en bättre miljö och en hoppfull framtid.

Länk till filmtrailer