Föreställningar och konserter 2021

Alice!
3-15 år, särskola

I Alice! tar fyra musiker och en animatör nya grepp om kompositören Alice Tegnérs (1864-1943) fantastiska musik. Du får höra både folkkära barnvisor och mer okända kompositioner från Alice Tegnérs musikskatt. Med ovanliga arrangemang och spännande animationer som projiceras över scenen skapas en drömsk värld och en annorlunda musikupplevelse för hela familjen.
Kvartetten Alice! består av fyra musiker med bakgrund inom jazz, pop, folkmusik, klassiskt, tango och visa.


Beatbox Sensation
Freestyle Phanatix
6-18 år, särskola, ej svensktalande

Beatboxare kan göra både coola, häftiga och roliga ljud, de förmår att använda sin stämma till att forma musikinstrument på ett fantasifullt sätt, och göra det till något helt särskilt. I Beatbox Sensation möter publiken två beatboxers i en dialog som speglas/tolkas av dansare som visualiserar det som musikerna ”säger” varandra. Föreställningen är en hyllning till den mångfacetterade kultur som tog sin början i New York och Los Angeles. En rörelse i kropp och röst, en rörelse genom tiden och en kulturell rörelse som har betytt otroligt mycket i hela världen.


Clownen Ottilia och barnens rätt
Teater Skata
6-11 år, särskola

Vad är barnens rätt? Går den att äta? Är den god? Har barn alltid rätt? Vad är det för skillnad på att ha rätt och ha rättigheter? Barnkonventionen, vad är den egentligen?
Ottilia har gett sig attan på att hon ska förstå vad det betyder! Därför har hon skapat denna lekfulla föreställning, i dialog med barn i olika åldrar. Väl valda artiklar i Barnkonventionen gestaltas med rörelse, musik, skuggspel, magi och framför allt barnens medverkan. Med clownens naiva undringar och barnens hjälp, vänder och vrider Ottilia på de stora frågorna, så att vi alla ska förstå vad som behöver göras för att världen ska bli en bättre plats för barn att leva i. Workshop/samtal efter föreställningen kan erbjudas.

De ofödda
Teater Sörmland
11-15 år

De ofödda är en audiovisuell föreställning som baseras på de svårigheter och möjligheter som barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/variationer kan uppleva. Genom skådespeleri, ljud och videoprojektioner får denna sci-fi-berättelse liv och utmanar interaktionen mellan skåde­spelare och teknik. De ofödda ska uppmuntra till att bejaka egna och andras variationer samt skapa ett rum där avvikande från funktions­normen får vara okej för både starka och svaga.


Den lille prinsen söker en vän
Teater Laikos
4-9 år

Föreställningen bygger på boken Den lille Prinsen av Antoine de Saint-Exupéry. Temat för vår föreställning är vänskap. Den lille prinsen söker efter vänskap och kontakt. I sitt sökande efter en vän möter han en drottning, en riddare och en kartritare. Alla är de upptagna av sig själva på olika sätt. Men ibland kan man få hjälp från oväntat håll att förstå vem som är en riktig vän.


Five Frogs – grodor på väg
Östgötamusiken
6-9 år

Nu möter Östgötamusiken grodornas värld, och just du är inbjuden att vara med. Vi spelar tonsättaren Jenny Brandons stycke Five Frogs, inspirerad av en japansk haikudikt. Crusell­kvintetten är våra grodguider som med musikens hjälp låter oss följa grodans år från ägg och yngel till färdig fullvuxen groda.
Vad äter en groda, hur bygger vi en groddamm eller ett grodhotell, vilken betydelse har grodorna för vår miljö? Och hur kan en damm vara ett eget litet ekosystem?
Här får vi också ta del av grodornas läten och lek och inspireras att skriva en egen grodlåt eller en groddikt. Allt sker i en deltagarbaserad konsert där lekfull och dramatisk musik ger oss en inblick i grodornas värld.


Frustande flaskor och klingande kristall
Gretli & Heidi
5-18 år, särskola

Carin Blom och Catharina Backman är musiker och kompositörer, men i deras påhittade värld är de systrarna Gretli & Heidi från Tyrolen. I denna musikresa färdas de fritt i ett framfantiserat alplandskap till klangen av kristall, koskällor, joddel, ljudande vardagsföremål och dragspel, allt framfört live på scenen. En slags världsmusik inspirerad av centraleuropeisk musiktradition där alltifrån joddling, tango och klezmer får plats.

Hej amigo!
Marco Rios & Natalie Beabella
3-7 år, särskola

Marco & Natalie bjuder på ett interaktivt musikprogram. När musiken, rytmerna, rörelserna och texterna bjuder in till att medverka blir det enklare att lära sig att sjunga, dansa, räkna och hälsa på olika språk.
Att räkna på olika språk kan vara nog spännande i sig, men att räkna varannan gång, hoppa på ett ben, springa fort, stampa fötterna och efteråt räkna baklänges under calypso, reggae eller sambatakter blir det en helt annan grej. Vad sägs om en koreograferad hiphop där alla får vara med och lära sig rappa?


Hej Hilma
Teater Pelikanen
4-8 år, särskola

Hej Hilma är en barnteaterföreställning med cirkus och akrobatik om Hilma som tänker att allt i universum hänger ihop. Hilma älskar att måla, hon vill måla det ögat inte kan se, hon vill måla sin längtan efter sin syster, den är blå och lite lila. Hilma funderar över var hon fanns innan hon blev till…
Kanske var det någon som längtade efter henne, kanske hennes pappa, kanske var hon ett ägg i universum. Hon möter på vägen en magisk svan, sin syster Hermina som inte finns längre och en blomsteralv. Tillsammans gör dom en resa genom universums osynliga världar. Föreställningen är inspirerad av konstnären Hilma af Klint och vill inspirera barn till att måla känslor, det abstrakta som vi inte kan se. Till föreställningen går det att boka en måleriworkshop med konstnären Mika Liffner och jobba med måleri, för förskola eller skapandeskolaprojekt i lågstadiet.


Historien om Bodri
Teater Barbara
8-11 år

Hunden Bodri är navet i Teater Barbaras nya föreställning Historien om Bodri. Pjäsen är baserad på Hédi Frieds och Stina Wirséns barnbok med samma titel som utkom 2019.
Hédi och hennes familj blir under andra världskriget deporterade till Auschwitz och kvar hemma på gården blir hunden Bodri. Hédi och hennes syster Livia förlorar sina föräldrar i lägret men flickorna överlever. De tänker ofta på den lyckliga tiden då de var tillsammans med sin vän. Och medan års­tiderna skiftar till vinter, vår, sommar och höst väntar den tro­fasta Bodri i trädgården under trädet där de brukade klättra och leka. Vid befrielsen 1945 återvänder systrarna till sitt hus och återförenas med sin kära Bodri som väntat på dem.
Historien om Bodri är en poetisk dockteaterföreställning och ett vittnesmål om Förintelsen ur barnets perspektiv.


I en skog
Jord Danskompani (ROOKIE!)
9-11 år

I en skog är en dansföreställning som riktar sig till mellanstadieelever. Med vägledning av två dansare får publiken följa med på en resa genom ett abstrakt skogslandskap. Föreställningen är inspirerad av konstnären John Bauers målningar och har som syfte att utforska barns relation till naturen.
Till föreställningen finns också en tillhörande workshop där eleverna själva får dansa. I workshopen undersöker vi hur ljud är kopplat till rörelse. Med hjälp av fantasi och olika ljudlandskap gör eleverna en resa till olika platser och miljöer.


Imse, vimse Mozart
Operaimprovisatörerna
4-11 år, särskola

Barnen får träffa Mozart som just har vaknat efter en djup sömn, utmattad efter att ha varit på turné med sina vänner i 250 år! Han blir förtjust över att se barn i så moderna kläder och börjar tillsammans med sina kamrater att spela upp minnen från sina operaturnéer och sin debut vid hovet, när han var 6 år gammal. Barnen bjuds på smakprov ur Mozarts tidiga kompositioner och ensemblen framför även korta delar ur några av Mozarts operor. Efter en stund vill Mozart inte bara spela sådant han skrev för flera hundra år sedan, han vill skapa nytt, tillsammans med kamraterna och publiken! Självklart behöver han inspiration från barnen som får vara med och hitta på material till helt nya arior och operascener som skapas i nuet! Imse Vimse Mozart är en lekfull introduktion till opera i allmänhet och till Mozarts tonspråk i synnerhet.

Kondens Storslagna Vetenskapliga och Musikaliska Cirkus
KONDENS
4-12 år

Välkommen till en föreställning med lika delar nycirkus, ljuvlig barockmusik och cool, ny elektronisk musik. KONDENS framför här klassiska cirkus­akter som musik och låter en damm­sugare sjunga opera, jongleringsbollar bli musikaliska basgångar och en vinglande ballerina spela Vivaldis C-dur­konsert på blockflöjt. Men KONDENS kan inte fixa allt själva – ibland behövs publiken hjälp för att bryta förtrollningar, rösta i battles och andra livsviktiga saker…

Krock
Teater De Vill
13-17 år

Varför blir Lydia kär i världens mest svartsjuka kille? Är Jakob homo bara för att han tycker om att kyssa killar? Vem ska betala för milkshaken? Vad handlar bråket i skolmatsalen om? Hur gick det när Johannes blev prankad? Vad hände egentligen den där dagen och hur kunde det gå så långt?
Krock innehåller dans, sång och musik och är baserad på verkliga konflikter hämtade från högstadieelevers egna berättelser. Rädsla, avundsjuka, otrohet, vänskap, meningsskiljaktigheter, lojaliteter och ryktesspridning visas upp inför öppen ridå. Det är stora känslouttryck, höjda röster och hotfulla gester. Men också ömsint, lekfullt, humoristiskt och dråpligt.

Lilla Svansjön
Claire Parsons Co & Unga Dramaten
4-9 år, särskola

Välkommen till Lilla Svansjön! I stället för de graciösa svanarna besökaren förväntar sig dyker istället tre figurer upp på scen som provar flygturer, tar sig an en silversjö och hittar bästa stegen för fåglar i grupp.
Lilla Svansjön gör upp med vem som får ta plats och förväntningarna på hur saker och ting ska göras. Det är en stor klassiker i ny tappning som handlar om att ta andra steg än de förväntade. För alla från 4 år.

LÅR
Kroppsklubben
12-18 år

LÅR är en lekfull show där låren hyllas, glittrar, fnittrar, känns igen, ifrågasätter och är självklara! Låren är trötta på att hamna i skymundan, trötta på känslan av att vara pinsamma och jobbiga. Låren kan ändra form och storlek på ett sätt som ingen annan kroppsdel kan. Låren kan hoppa, dallra, byta riktning, vridas, skavas, skakas, kramas och brottas. Nu är det lårens tur, lårens första dag, deras tid att slå sig fria, komma fram, visa sin potential till rörelse och utseende. Äntligen får de spela huvudroll!
LÅR dansas av två dansare, fyra lår, i takt till populärmusik.

Motsatser
Embla dans & teater
3-5 år, särskola, icke svensktalande

En ösig föreställning där vägen är viktigare än målet! På ett lekfullt och humoristiskt sätt utforskas de många sidor av motsatta beteenden som präglar alla människors vardag i någon form, så som ja – nej, rättvis – orättvis och vem som får bestämma. Publiken dras in i en värld som inte bara är svart eller vit utan i en värld där livet är klurigare än så… Motsatser har skapats utifrån barns tankar, frågor och känslor om de motsatser som präglar deras vardag på olika sätt. Föreställningen har en härlig blandning av finurlighet och humor där två dansare bär med sig det som de behöver i sina färgglada resväskor. Den är helt anpassningsbar i sin form och kan spelas både inomhus och utomhus året om. Efter föreställningen utforskar vi tillsammans med barnen vad motsatser betyder och hur det kan kännas i kroppen.

Musik från Södern
Thor & Olle
3-15 år

Thor och Olle, två unga, hängivna och skickliga multiinstrumentalister, tar med oss på en fartfylld resa där mångfald bara är förnamnet. På bouzouki, munspel, durspel, säckpipa, flamenco­gitarr och triangel får vi uppleva en uppsjö av olika folkmusikkulturer från jordens södra trakter. Resan går över dramatisk festmusik och flamenco från våra Medelhavstrakter, via grekisk fiskarmusik och en fransk säckpipslåt, vidare bort mot röjig blues, cajun och country från Lousianas träskmarker. Publiken bjuds in i medryckande refränger och rytmer där alla kan vara med. Till slut landar vi hemma igen, i en svensk folkmusiklåt, som väver in musikaliska minnen från resans tidigare stopp.

New World
Mihwar Dance Group
13-18 år, ej hörande

New World är en föreställning som handlar om att acceptera verkligheten som den är. Allting kommer och går, smärta, hunger, kärlek, idéer, vänner.. Det enda konstanta i världen är förändringen.
Med inspiration från berättelserna i Tusen och en natt gestaltas kvinnlig styrka, konfrontation av vårt undermedvetna, och kampen mot att låta svårmodet ta över. I de mörkaste stunder finns också ljuset, och oavsett vad som händer oss ska vi fortsätta sträva mot våra livs drömmar.
Musiken i föreställningen är från den ryska 1800-talstonsättaren Nikolaj Rimskij-Korsakovs sym­foniska svit Scheherazade som är baserad på Tusen och en natt,

Nu är vi gorillor låssas vi
Kaoskultur (ROOKIE!)
3-7 år

En interaktiv föreställning om lek och vänskap. Två syskon låtsas att de är gorillor. Den lite större är pappagorillan. Den lite mindre får vara barngorillan. Men det blir inte alltid som man vill och det är inte alltid roligt för båda. Och hur bestämmer man egentligen vem som bestämmer?
Föreställningen är tvådelad. Först spelas berättelsen från Barbro Lindgrens bok upp. Därefter bjuds publiken upp på scenen och alla låtsas vara gorillor tillsammans. Vi utforskar vänskap, lek och kommunikation med föreställningen och barnens funderingar som utgångspunkt.

Pirret
Pantomimteatern
10-12 år, särskola, icke svensktalande klasser

En visuell och musikalisk mimföreställning om det allra hemligaste. Vad händer i kroppen när man blir kär? Kan man bli kär i någon man aldrig träffat IRL? Vad gör man när man är kär i sin bästa kompis?
Det pirrar i min kropp, är jag normal? Det handlar om trånande både på avstånd och helt nära, om hur ens egen kropp börjar kännas annorlunda när nya känslor väcks till liv djupt därinne. Ibland stretar den och drar, man svettas plötsligt som en tok och kinderna börjar hetta i de mest pinsamma lägen.
Gruppen har utgått från barns egna frågor till RFSU och KP:s Kropp & Knopp. Tre skickliga mimskådespelare med full koll på kroppens eget språk, framför denna föreställning till nyskriven musik.


Polarörnen
TEATERi
6-9 år

Polarörnen är en äventyrshistoria om vänskap och modet att våga tänka annorlunda. Det är en visuell och fantasieggande föreställning som drar in åskådaren i en magisk värld.
Stina är åtta år och har inga kompisar. Åtminstone verkar det inte så för andra. Hennes bästisar är nämligen en pingvin i plast och en tomte i plysch. En kväll när de leker på vinden hittar Stina sin mormors gamla journal från 30-talet. I den skrev mormor ner allt om ingenjör Andrées tragiska luftfärd och även om sina egna planer på att flyga till Nordpolen. Det finns till och med en tummad karta med en flygrutt.
Stina bestämmer sig för att följa i Andrées flygspår och ta vid dit mormor inte vågade gå. Utrustad med en tvättkorg, lakan och fantasi ger sig Stina, Plyschtomten och Pingvinen av mot Nordpolen. Resenärernas mod, list och kamratskap sätts på prov för att nå fram till målet och tillbaka innan höstterminen börjar.

Rör på kroppen – Bli smart i knoppen!
Musikteater Gulasch
4-9 år

Barnen får vara med och sjunga och röra på kroppen under hela föreställningen! Kanske får de spela på något också, man vet aldrig när Musikteater Gulasch är i farten. Men kul blir det och väldigt svängigt. Självklart spelas allt live på diverse instrument.


Regelverk – Ja, ja, NEJ
Christina Tingskog Relativ Dansproduktion
3-9 år, särskola

Varför gör vi som vi gör? Måste vi? Om vi provar tänja gränserna? Om jag vill och inte vill? Om vi tänker olika? Hur ska kläder egentligen sitta och hur ser min röst ut? Kan vi se ljud?
Publiken får följa tre dansares lekfulla experimenterande med olika objekt som ger ljud eller oljud och gör som de vill eller inte. Burkar som far, humlor som surrar och dansare som nästan flyger – magi!

Sagan om den lilla farbrorn
Folke Dansteater
5-9 år, särskola

”Vintern är isande kall. Den lilla farbrorn känner sig ensammast i världen. Åh vad gärna han skulle vilja ha en vän! En dag dyker den färgstarka Hund upp i hans liv. Blommorna slår ut och allt känns underbart bra!” Men glädjen är kortlivad. En flicka dyker upp och vill också vara med och leka. Hur ska alla tre kunna samsas utan att någon känner sig utanför?
En dans- och musikföreställning baserad på Barbro Lindgrens välkända barnbok. Om ensamhet, självförtroende och att kunna vara vän med mer än en person.

Sam & jag
Teater Röd
7-11 år

Har du någon gång haft en osynlig vän? Du vet, en sådan där skojig vän som man kan vara hur tokig man vill med utan att någon ser? För de flesta är en osynlig vän just så, osynlig. Men för Greta var det annorlunda… En dag när Greta tar sönder sin bästa väns skräpuppfinning med flit dyker plötsligt en märklig figur upp! Figuren heter Sam och vägrar försvinna. Vem är egentligen Sam? Är ett samvete en superkraft eller en börda? Och vad händer egentligen när ens eget samvete får dåligt samvete?
Sam & jag är en nyskriven musikteater om att kunna skilja på rätt och fel, om vikten av att vara ärlig mot varandra och att lära sig att ta konsekvenserna för de val man gör.

Skapa Historia
Blauba Danskollektiv
8-10 år, särskola

En föreställningsaktivitet om historia och begreppen dåtid, framtid och nutid. Hur rörde sig egentligen människor och djur förr i tiden? Och vad vet vi om framtiden? Två historiker kommer till ert klassrum och dansar för och med eleverna. De har med sig dåtids- och framtidsexperiment som eleverna är delaktiga i. Tillsammans skapar historikerna och publiken en alldeles egen historia i stunden.

SOPOR
Trupp Trunk
4-10 år, särskola, ej svensktalande

I havet har en ö av sopor växt fram. Sopön är nu tre gånger så stor som landet Frankrike. I Frankrike bor det mest fransmän. I havet bor det mest havsdjur men vem kan bo på en sopö? Träffa de tre clownerna som lever på ön. De städar och sorterar, leker och jonglerar, testar och balanserar. Med sopor kan en ju göra så mycket. Varför skulle någon vilja slänga dem? Och vem är det som fortsätter skräpa ner när clownerna städat upp? Kan naturen få liv igen i en förorenad sopvärld.

Springer Skarp Stav
Azadi Expressions
7-9 år

Springer Skarp Stav är ett interaktivt dans-, cirkus, och musikkoncept om grammatik. Konceptet består av tre steg som kan genomföras under längre tid (tre tillfällen) som ett skolprojekt/ Skapande Skolaprojekt eller i en kortare process (ca 60 minuter) under en barnkulturfestival eller på ett bibliotek eller liknande. Steg 1: Vi dansar och ”cirkusar” grammatik med barnen, Steg 2: Barnen skapar grammatiska score åt oss utifrån en viss mall. Steg 3: Vi uppträder för barnen utifrån de scores de har skapat. Konceptet är byggt som en lekfull lärprocess där barnen får undersöka och bearbeta ämnet grammatik med hjälp av sin egen kropp och genom att analysera, fantisera och fascineras av språkets möjligheter. De får sedan se grammatiken visualiseras i en konstnärlig produkt som de själva har varit medskapande i.

Språkets Makt / Maktens Språk
Teater VårVind
10-13 år

Om Frans fick beskriva sig själv med endast tre ord, skulle han säga att han är ”tydlig, teoretisk och nördig”. Med föreläsningen Språkets makt/Maktens språk reser han runt och utbildar ungdomar i sitt specialintresse: språket som maktfaktor. Men vem är vikarien som ska hjälpa honom att sköta ljuset just idag? Vad händer med din självbild om du plötsligt välsignas med en tekniker/assistent som skapar fritt? Heter hon ens Yvonne som hon påstår? Och vad handlar egentligen ”att ha makt” om?
Tillsammans med verbala bebisar, dryga bilmekaniker, språkpolismuppar, tolvåriga gamers, konspirationsteoretiker och twittertroll kastar vi oss ut i en lekfull studie av språkets maktpotential och fallgropar.

Vår Version av Ankungen
Teater Imba
3-6 år, särskola, träningsskola

En saga om att passa in i en saga om att lista ut vem man är! I denna lilla historia följer vi en… person!? Varken han eller hon, den eller det, upp eller ner. En person som så många andra personer försöker hitta sitt sätt att passa in, sin egen version av sig själv! För hur ska man egentligen vara? Varför kan man inte bara göra som man ska? Hur gör man som man ska? Kanske finns svaren där man minst anar det…
Föreställningen ska kunna spelas överallt, när som helst och för både små och stora grupper. Teater Imba utgår från en fysisk berättarform vilket gör att de inte behöver något annat än sina egna kroppar och publikens fantasi!