Program 2017

Deltagarschema

Produktioner i bokstavsordning

Definitioner:
Trailer: Kort scen ur föreställning med ev prat.
Rookie: Produktion från en inte ännu professionell östgötsk grupp som finns med på Scen­Galej för att gruppen ska ges utvecklingsmöjligheter.

A man with a mission

Scenkonstnätverket Donya
13-15 år, gymn
15 min TRAILER
Vi föds till livet, lär oss krypa, gå, börjar förskola, skola, högskola och sen börjar det, arbetslivet. Vad är det? En välvillig företagsledare reflekterar. Han har rörelse men ingen riktning. Vad är meningen med arbetslivet? En dansant föreställning med konferenssamtal och direkt tilltal.

Bak-å-fram-på
Big Wind
2-5 år
35 min
En sinnrik dansföreställning för de minsta. Kavajen har visst vaknat på fel sida idag och gör lite som den vill. Skorna pratar om ditt och datt. Hatten fattar inte ett skvatt. Finurligt och kärleksfullt möter Johanna Ehns figur problem och konstigheter. Men problem är till för att lösas. Och utan problem – inga lösningar!

Dansbingo
Danskollektivet Ronny
10-12 år
45 min
En modern dansföreställning för dig som är nyfiken på dina medmänni­skor, historia och dans! Med mjuk, flödande och energisk dans berättas om vardag, ensamhet, gemenskap och minnen. Vi blandar humor och allvar med BINGOSPEL! Ja, under föreställningen kan du spela BINGO! För barn och unga erbjuder denna föreställning ett nytt perspektiv på vardagen och ett annorlunda möte med modern dans men också kulturyttringar från en annan generation.

Deltidshjälten
aliEn dance company
6-9 år
40 min
I denna dansföreställning får vi möta tre dansare som letar efter sina unika superkrafter. För vad är egentligen en superkraft? Har superhjältar känslor som du och jag? Plötsligt visar sig oväntade egenskaper vara hem­liga superkrafter…
Lär känna några helt nya hjältar i ett interaktivt dansspel där publiken blir en del av upplevelsen. Kasta tärningen!

http://aliendancecompany.se/HEM/deltidshj%C3%A4lten-2/index.html

Du & jag
Musikteater Gulasch
4-9 år
35 min
Föreställningen bygger på samtal och intervjuer med barn i förskolor och skolor om sådant som väcker känslor som mörkerrädsla, hemligheter och lögner. Om syskon och kompisar, drömmar och pinsamma grejer. Om vad det är som väcker glädje eller sorg. På dessa texter har ensemblen gjort låtar med massor av humor och igenkänning.

http://www.gulasch.se/repertoire.php

En bit av mig
Musikteater Unna
10-12 år
40 min
Denna musik- och berättarföreställning baseras på nyanlända ungdomars och barns egna berättelser. Föreställningen är ett konstnärligt samarbete mellan guldbaggenominerade filmskaparen Ida Lindgren, scen­berättaren Johan Theodorsson och musikern Anders Peev. 180 elever har fått göra berättelser om personliga föremål och det som kom fram berörde inte bara själva tingen utan allt som föremålen betydde för barnen – flykten från hemlandet, saknaden av vänner och drömmar om en framtid i Sverige.

http://www.musikteaterunna.se/Musikteater_Unna/En_bit_av_mig.html

Fem myror är fler än fyra elefanter
Östgöta Brasskvintett/Östgötamusiken
7-12 år
40 min
TV-programmet Fem myror är fler än fyra elefanter med Magnus, Brasse och Eva har trollbundit, underhållit och undervisat flera generationer av barn och omvandlas nu till en musikal med eleverna i huvudrollen. Tillsammans med Östgöta Brasskvintett blandar ni bokstäver, siffror och läges­angivelser i favoriter som O-låten, Här och där och Gurk-calypso m fl.

Folket flyger
Teater Pelikanen
5-10 år
35 min
”Får vi vara här?”, ”Är det här vår plats?” Två förvirrade damer kommer till ett klassrum, aula, gympasal, bibliotek eller teater och slår sig ner på sin filt. Med sig har de koffertar och väskor och när damerna öppnar sin packning börjar äventyren… Folket flyger är en föreställning om mod, medmänsklighet och krig och fred och bygger på folksagor och nutida texter.

http://www.teaterpelikanen.se/folketflyger.html

Gräs
Claire Parsons Co
4-10 år
40 min
Scenen är täckt av gräs och en halv bil är på väg in. Två rödhåriga figurer och en fikasugen granne dyker upp. Rörelserna tar plats och musiken blandas med ljud av fågelkvitter och gräsklippare. Plötsligt jonglerar regnet under ett moln. Stort och smått, perspektiven leker med oss.
Här i gräset kan allting hända!
Gräs skapades i samarbete mellan Claire Parsons Co och Marionetteatern.

http://www.claireparsons.com/sv-SE/f%C3%B6rest%C3%A4llningar/gr%C3%A4s-31983292

Havsfrun
Teater MO/Östgötamusiken
4-9 år
40 min
En musikalisk miljöföreställning om flykt, mod och medmänsklighet.
Den ensamma lådan kämpar sig fram genom vågorna. Någon är på flykt, sökandes efter hjälp. En flicka hittar lådan när hon letar vackra stenar vid stranden. Vem är där inne? Ska hon lyckas öppna lådan? Kommer hon kunna hjälpa?
Bokas genom Östgötamusiken.

http://www.teatermo.se/sv/havsfrun.php

Hoppet
Pantomimteatern
10-12 år
45 min
Pantomimteatern har lyssnat till några av de ensamkommande flyktingbarnens berättelser. De handlar om lyckan över ett par nya sneakers, om längtan efter familjen och kompisarna, om bottenlös rädsla och ensamhet. Men förunderligt nog också om ett hopp som vägrar dö. Här har det getts röst åt några av de här barnens erfarenheter i en ordlös och visuell, fartfylld föreställning. Tre skådespelare och en sinnrik scenbild med mycket musik, tar oss med på en resa.

Ida Elina, kantele
Östgötamusiken
10-19 år
45 min
Ida Elina är en singer-songwriter, en av de ledande kanteleartisterna i Finland och en banbrytande konstnär. Hennes unika stil utvecklades efter att ha sett ”virtuoso slap guitar playing” på Youtube och nu är hon den första popkanteleartisten någonsin i världen. På konserterna får publiken uppleva bredden och mångsidigheten i bara ett instrument och en röst – hur popmusik, gammal folkmusik och klassisk musik idag går hand i hand.
Bokas genom Östgötamusiken.

http://www.idaelina.com/

Ingen är en ö
JELNEK Dance Co.
13-15 år
40 min
Om att titta på utan att kunna göra något.
Om att titta bort fast man inte borde.
Om att rycka in.
Om att bli räddad.
JELNEK Dance Company har tagit del av tankar kring temat hjälp från elever i årskurs 6. Elevernas texter och koreografier har inspirerat till föreställningen Ingen är en ö.

https://www.jelnek.com/ingen-ar-en-o

Kalevalaskåpet
Teater Sláva
4-7 år
45 min
Kalevalaskåpet är ett gyllene skrin att öppna för förskolebarnen. Vi gläntar på locket till en skattkista full av sagor som gnistrar av guld och silver. En föreställning fylld av musik, sång och skönhet som bjuder på en rolig och poetisk stund med mycket näring för fantasin. Föreställningen passar både svenskspråkiga och tvåspråkiga barn och familjer.

Narcissus
Folke Dansteater
10-13 år
15 min TRAILER
Bygger på den grekiska myten om Narcissus och Echo.
N lever ett alldeles vanligt ungdomsliv med skola, vänner, internet och sociala medier. I Ns värld handlar allt om yta. Vi får också möta E, som är gränslöst förälskad i N och inte önskar sig något annat i hela universum än att det skulle bli de två! Under tiden blir N alltmer upptagen av bilden av sig själv. Till slut har ingenting annat längre någon betydelse, N ser bara sig själv och ingen annan. Ensam är stark. Eller?

Othello
Mittiprickteatern
13-15 år
50 min
En klassrumsföreställning som bygger på William Shakespeares pjäs Othello. Historien handlar om den hämndlystne fänriken Jago som konspirerar och driver den godtrogne generalen Othello att till slut ta livet av sin älskade hustru Desdemona. Jago lyckas genom att plantera tvivel skapa ”sanningar”. Ett rykte behöver inte mycket hjälp för att börja leva sitt eget liv. Det är inte svårt att idag dra paralleller till hur så kallade ”sanningar” uppstår i sociala medier, på skolgårdar eller för den delen i politiska sammanhang.

http://www.mittiprickteatern.se/forestallningar/othello

Räven i den kolsvarta natten
Teater Pero
2-5 år
30 min
I den kolsvarta natten söker alla små djur skydd för mörkret och kylan. Den ena efter den andra knackar på hos den snälla kaninen som släpper in alla små kompisar i sin lilla håla. För det är inte bara mörkt och kallt, det är också lite farligt där ute! Alla små djur i skogen är rädda för räven för den är ju både listig och farlig. Till slut är det alldeles fullt i kaninens stora säng. Men då knackar det på dörren och den lilla rävungen står utanför och skakar…
En historia om att ta hand om varandra, om att inte låta rädslan låsa någon ute, om att omvärdera och innesluta.

http://www.pero.se/foerestaellningar/raeven-i-den-kolsvarta-natten

Sagan om hjärtats sanna önskan
Jean-Pierre Salkvist
7-12 år
15 min TRAILER! ROOKIE!
En saga om att forma sin egen framtid och att man ska vara försiktig med att göra ett hjärtats sanna önskan. Det är en tysk folksaga med rötter i bland annat sagan om Hans igelkottapojken. Sagorna som Jean-Pierre Salkvist berättar är klassiska folksagor som har traderats, återberättats, under lång tid och på många platser innan de skrevs ner.

http://www.berattaren.se/sagofoumlrestaumlllningar.html

Samtidigt för länge sedan
Teater Imba
13-15 år
15 min TRAILER
En fysisk föreställning om att göra val och ta konsekvenserna, om att kompromissa utan att tappa sig själv, om att göra upp med föreställningar om vem man är och borde vara, om att kunna se sig själv i spegeln. Teater Imba har ambitionen att på ett ärligt, enkelt och komplicerat sätt berätta en historia rörande relationer, samlevnad och identitet. Med utgångspunkt i gruppens egna unika berättarteknik har de som mål att nå en ny målgrupp i syfte att väcka diskussion och reflektion kring dessa ämnen.

Trollkarlen från Oz
ung scen/öst
10-12 år
15 min TRAILER
Här träffar vi Det fega lejonet, Plåtis utan hjärta, Fågelskrämman utan hjärna och fyra stycken Dorothys i ett Oz fyllt av pastellregnbågar, blodtörstiga vargar och med glitterskor åt alla. Häxorna, Den gröna soldaten och den flygande pennan pekar ut vägen men Trollkarlen är tyvärr inte anträffbar. Hur ska de fyra Dorothys komma hem? Och vill de ens det? En klassisk berättelse om att våga drömma om något annat, och om den enkla men svårfångade sanningen: att det en söker finns inom en själv.

http://www.ungscen.se/forestallningar/15

Ulrikas smålåtar
Ulrika Lorentzi/Östgötamusiken
1-3 år, 3-5 år
30 min
Häng med Ulrika och Anders på en sångtur med nyskriven musik med spännande sånger och rörelser. Hör på Papegojan som ber om fler och fler karameller. Hoppa med Apan, gapa med Krokodilen och stampa med Elefanten. Sjung om Gult och sjung om Blått. Ta tag om ratten på Traktorn och kör iväg. De som har tur får träffa Herr Gam som är ute och städar och Älvorna och Ormen och många, många fler.
Bokas genom Östgötamusiken.

http://ulrikassmalatar.se/

Vilket väder!
Teater Fenix
3-9 år
40 min
En clownföreställning fylld med mycket rörelse, musik och några få ord. En föreställning om att vara hemmastadd eller att komma ny till en plats. Kan man paxa en plats? Om revir och om det går att dela med sig av vad man har. Den ene har alltid varit här. På stranden sitter han varje dag. Han har sina sysslor och sina dagliga rutiner. I regn och rusk, kyla och storm, i sommar och sol, alltid vid havet på stranden. Varje dag är likadan. Bara vädret förändras. Så dyker den andra upp och gör sig hemmastadd. Allt förändras, inget är som förr.

http://www.teaterfenix.se/wordpress/?page_id=738