ScenGalej 2018

Föreställningar och konserter från ScenGalej 2018 presenteras här i bokstavsordning.

2084

Teater Tage Granit
12-18 år
1 tim
Video: 2084

Välkommen till år 2084! Ett Sverige med stängda gränser och där allt som sticker ut och är annorlunda har raderats bort.

Vi får träffa Winston en helt vanlig medborgare som lever ett stillsamt och inrutat liv. Plötsligt dyker Lea upp och hävdar att hon är hans syster. Lea lever på flykt undan polis och militär. En spännande och omtumlande resa inleds och där de båda måste lita på varandra för att överleva. Kan de tillsammans skapa förändring? 2084 är en interaktiv framtidsresa som ställer frågor om högerpopulismens framfart över dagens Europa. Vad händer när idéer om den starkes rätt att styra över den svage vinner stöd igen?

Allt i loopar

Dan Svensson/ frilans Östgötamusiken
3-5 år, 8-11 år
35 min
Video: Allt i loopar

Vad kan man göra med en loop-pedal, en mikrofon och barnens egna röster? Precis allt, menar sångaren och multiinstrumentalisten Dan Svensson. Allt kan hända när barn och vuxna bjuds in. Det blir en improvisatorisk lek med ord, rytmer, toner och loopar där barnen också får medverka.

Busiga händer

Dockteatern Tittut
2,5-6 år
45 min

Video: Busiga händer

Busiga händer är en saga om att gå och lägga sig, en resa kantad av upptäckter och äventyr. Föreställningen är interaktiv vilket innebär att publiken sitter i scenografin och spelarna rör sig runt dem. Berättelsen projiceras runt omkring och bland barnen, så deras skuggor kan bli en del av föreställningen. En annorlunda och spännande upplevelse med skuggspelsteknik och projektioner.

Cornelis

Mikael Edfelt/ frilans Östgötamusiken
13-18 år
TRAILER
Video: Cornelis

Cornelis är den dramatiska berättelsen om en av vår tids största poeter och mest folkkära artister – Cornelis Vreeswijk. Under sitt stormiga, femtioåriga liv skrev han oförglömliga texter som kunde locka både barn och vuxna – Brev från kolonien, Hönan Agda, Balladen om Fredrik Åkare med flera. Trettio år efter sin död fortsätter han att locka nya lyssnare. Här framförs hans visor av vissångare Mikael Edfelt som bl a spelat i radio och på Mosebacke i Stockholm.

Den röda ballongen

Crusellkvintetten/Östgötamusiken
3-5 år
35 min

En musiksaga om vänskap, om att hjälpas åt och att få vara den man är. Vad är det som händer på Cirkus Bertimus? Cirkusdirektören är stressad och inget är som det en gång var. Giraffen Jorge med sin vackra barytonstämma har blivit hes, Pål Påfågel hinner aldrig putsa sina vackra fjädrar och elefanten Elinor får bara spela korta trudelutter med sin gyllene snabel. Mitt i allt försvinner en flickas röda ballong. Djuren hjälper henne att få tillbaka sin älskade ballong. Det behövs någon som är lång och någon som kan flyga, alla behövs för att hitta den röda ballongen.

En samisk saga

Moaivi /frilans Östgötamusiken
10-16 år
TRAILER
Video: En samisk saga

Med bilder på milsvida snölandskap, kristallklara stjärnhimlar och norr sken, med traditionell jojk och ett ordlöst sagoberättande, får eleverna en glimt in i det nordligaste Sverige, insvept i en suggestiv och norm brytande musikupplevelse. Instrument och ljudeffekter, som tydligt kopplar handling med ljud (såsom slagen på en trumma), kontrasteras mot flytande ljudlandskap, skapade av elgitarr och dess effekter. Johanna Sevä – jojk, sång, percussion, Love Kjellsson – elgitarr, fiol.

Ensamma krigare

Teater Pero
10-12 år
40 min
Video: Ensamma krigare

Hur upptäcker man att barn far illa när både barn som mobbar och de som blir mobbade är experter på en och samma sak – att dölja sin utsatt het? Vi får möta två skådespelare som berättar om sin uppväxt. Den ene ut sattes under sin mellanstadietid för mobbning. Den andre var den som mobbade. Mi

nnena blir till en rafflande, rasande berättelse om att ta saken i egna händer. Vi får följa två pojkar som båda kämpar för sin till varo. Bådas kamp är lika angelägen. En angelägen klassrumsföreställning nästan helt utan scenografi och som blivit en succé.

Felicia och fåglarna

Teater Pelikanen
4-9 år, 10-12 år
40 min

Felicia bor på en ö i havet. När hon blir stor vill hon följa med fåglarna – ut i världen. En dag hör Felicia ett förtvivlat pipande. En grönsiska har fastnat i ett nät. Hon tar försiktigt loss den. Men varför ligger den bara stilla när hon håller den i handen? Någon på ön verkar vilja skada fåglarna.
Men vem? Och varför? Felicia söker hjälp hos en mystisk doktor och tillsammans kämpar de för att fåglarna ska få leva i fred. Men hur ska det gå? Inte ens kungen är på deras sida.

En teater-, musik- och nycirkusföreställning om vikten av att visa respekt
för naturen och stå upp för den som är svag.

Har du hört att Rosie har bitit i gräset?

Pygméteatern
4-10 år
40 min
Video: Har du hört att Rosie…

Denna pjäs bygger på Pernilla Stalfelts Dödenboken. Med humor och fantasi skildras här de stora existentiella frågorna. Vart kommer man när man dör? Vad händer på en begravning? Var finns själen? Hur ser Gud ut? Om hon nu finns, vill säga. Vad blir man i nästa liv? En blomma? En älg eller en ängel? Kanske en stjärna på himlen? Inte blir man väl en pipande varmkorv?!!

Illusionistens assistent

Kalle Nilsson/Producentakuten
6-12 år
50 min
Video: Illusionistens assistent

Den store illusionisten FANTASTICO ska spela sin magiska föreställning. Hans assistent hälsar publiken välkommen men FANTASTICO dyker inte upp. Publiken väntar. Assistenten väntar. Till slut måste han försöka lösa situationen. Illusionistens magiska saker är inte lätta att handskas med.
Är de magiska på riktigt? Är det kanske assistenten som är magisk på riktigt? Föreställningen är i stort sett ordlös men innehåller viss text på flera olika språk, bl a arabiska, farsi och svenskt teckenspråk!

Illusionistens assistent är en berättelse om vår inneboende kraft och om att
erövra sitt självförtroende.

Maja och Bobbo

Figurteaterkompaniet
2-5 år
30 min
Video: Maja och Bobbo

Maja fyller år, i ett av paketen finns hunden Bobbo. Maja och Bobbo leker baby, polis och tjuv och cirkus. Men varför blir Bobbo ledsen och hur ska Maja kunna göra honom glad igen?
Maja och Bobbo är en humoristisk och varm berättelse med dockor,
musik och sång om att vara vänner, bli ovänner och att kunna säga förlåt.

Matkriget

ung scen/öst
12-14 år
TRAILER

I stadens stora matfabrik produceras matvaror enligt vedertagna system. Av sina matvaruproduktionsanställda föräldrar får Mirjam enrismarinerad anka, Ava får raw food, Levi får det som blir över — medan Colin plöjer konspiratoriska youtube-dokumentärer med pommes. Produktion och konsumtion rör sig framåt i stram symbios — tills det är dags för högstadieeleverna att göra praktik på fabriken. Plötsligt har maten blivit för dyr. Ingen kan handla. Föräldrar får sparken. Hungern stegrar. Samtidigt smyger något omkring i stadens containrar och sopberg…

En mörkglimtande komedi om att tänka själv och att handla tillsammans.

Matta Matta

The 100Hands/Dansstationens turnékompani
6-9 år
50 min
Video: Matta Matta

En dansföreställning som inte håller sig på mattan! Den är sport och den är dans. Den är fyrkantig men ändå mjuk. Den är utmattning och vila – hoppa och sen landa, falla och sen stå upp igen. Matta Matta är en föreställning om trygghet och att våga ta en risk. Två dansare går vilse i ett landskap av
gymnastikmattor. Publiken får vara med på nära håll och kan kika in med både näsa och tår.

Narcissus

Folke Dansteater
10-13 år
35 min
Video: Narcissus

Bygger på den grekiska myten om Narcissus och Echo.
N lever ett alldeles vanligt ungdomsliv med skola, vänner, internet och sociala medier. I Ns värld handlar allt om yta. Vi får också möta E, som är gränslöst förälskad i N och inte önskar sig något annat i hela universum än att det skulle bli de två! Under tiden blir N alltmer upptagen av bilden av sig själv. Till slut har ingenting annat längre någon betydelse, N ser bara sig själv och ingen annan. Ensam är stark. Eller?

Obs! Superviktigt

Minna Krook Dans
4–7 år
40 min
Video: Obs! Superviktigt!

Var på en hund kan man klappa? Var på en kompis kan man klappa? Vet vuxna allt? Måste man sova? Kan chips vara middag? En föreställning om vad som viktigt i livet, med lyrisk dans, sånger och vackra kimonos. Med största allvar delas det ut visdom, tips och funderingar på vad som är bra att få veta om livet när man är barn (och vuxen med för den delen).
En dansig och pratig föreställning som med humor och vigakroppar går igenom livets ABC.

Rödluvan och vargen

Svartå soffteater
6-10 år
45 min
Video: Rödluvan och vargen

Svartå soffteater från Mjölby presenterar denna klassiska saga där vi får möta jägaren, mormor, vargen och så klart Rödluvan. En komisk och lite läskig föreställning, fylld med sång och musik.

Sagan om den förste tomtenissen

Teater Röd
3-7 år
30 min
Video: Sagan om den första tomtenissen

Vinternissen Triss har i uppdrag, precis som alla andra skogsnissar, att skydda världens natur mot faror och onda ting. Men en dag går allt helt fel. Triss blir arg och råkar förstöra naturen! Som straff börjar han sakta att förvandlas till sten. Vilken tur att den snälla häxan Molda kommer för att
hjälpa honom. Men det blir inte riktigt som det var tänkt…
En interaktiv föreställning av Teater Röd från Norrköping där fantasin och publikens egen delaktighet står i fokus.

Sagan om drottningen med hästöron

Teater Laikos
4-8 år
30 min

Drottning Elise bär på en hemlighet. En pinsam hemlighet som ingen i hela världen vet om. Ingen utom…
Med lek och spelglädje, och i ett flöde av bilder berättas sagan om Prinsen med Åsneöron på nytt. Ett sagospel om att bära på en hemlighet, och om modet att vara som man är… Framförs av Teater Laikos från Linköping.

Solisten!

Johan Bridger & Anna-Carin Fogelqvist/frilans Östgötamusiken
7-12 år
45 min

Vad händer när barn får möta en person som vigt sitt liv åt sitt instrument? Och när de får höra hur det låter? Med föreställningen/konserten Solisten! utforskas vad som hände i barnen när de kom riktigt nära en solist, en riktig proffsmusiker och hur detta möter barns egna berättelser och känslor.

Sova

Danskollektivet Blauba
10-12 år
45 min

Vi följer två karaktärer som rör sig genom drömmarnas fantastiska värld och deras gemensamma nyfikenhet och förundran över den oundvikliga sömnen. Vad är det egentligen som händer när vi sover? Vilka drömmar kommer vi ihåg, och varför? Och är det egentligen så viktigt att sova?

Styvsystrarna – i skuggan av Askungen

Folke Dansteater & Östgötabandet
Östgötamusiken
5-9 år

TRAILER

En helt ny version av den välkända Askungesagan. Här får ni stifta bekantskap med två systrar som förväntansfullt ser fram emot att få träffa sin nya syster. Men när hon äntligen anländer visar det sig svårare än de trott att finna sig tillrätta med sin nya familjemedlem. Situationen ställs på sin spets när den stora talangtävlingen kommer till stan och de alla
tre bestämmer sig för att delta. En jazzig dansberättelse om systerskap, samarbete och strävan efter framgång när det bara finns plats för en enda vinnare…

The Ordinary Princess

Scenkonstnätverket Donya
13-18 år
TRAILER

“In a time not too long ago,
in a place not too far away,
lived a King, a Queen and their six beautiful daughters

And then something nasty happened.”
A fairytale out of the ordinary with one single actor playing 30 different characters in this physical storytelling performance. Performed by Alexandra Ekelöf from Scenkonstnätverket Donya in Linköping.
OBS: Spelas helt på engelska!

Tvärslöjd

Kompani Giraff
3-9 år
30 min
Video: Tvärslöjd

Två cirkusartister bygger levande skulpturer av vardagliga föremål och sina egna kroppar. Med akrobatik och magi uppstår moment av balans, där nästan allt är perfekt och stilla. Dessa bräckliga ögonblick kräver koncentration, träning och lite tur. Med ett elegant rörelsespråk skapas installationer och bilder där olika typer av element måste samverka…

Vår version av Robin Hood

Teater Imba
6-13 år
45 min

”Det är Robin Hood vi vill ha!” — Räddaren i nöden som ger till de fattiga vad han tagit från de rika. En hjälte vars namn ekat genom tiderna och hans minst lika kända lilla vän som kanske inte är så liten. Följ denna heroiska berättelse som tar upp kampen mot Prins John och hans lilla vän som faktiskt är rätt liten. Sist men inte minst ska vi inte glömma den otroliga
Marion som kanske är mer än bara ett kärleksintresse!

En föreställning om mod, kärlek och medmänsklighet i Teater Imbas fysiska och humoristiska stil.